Βιβλιοπαρουσίαση στο “Έθνος” (27/9/2010)

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ντεμπούτο σε ένα “Τρένο”

Η Δώρα Κασκάλη γεννήθηκε στις Σέρρες. Κατάγεται από τα Γρεβενά και την Αρτα, αλλά σχεδόν όλα τα χρόνια της έζησε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό στην ποίηση του Θεοτοκά. Τώρα γράφει τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα τις εκφάνσεις της ελληνικότητας στη μεταναστευτική λογοτεχνία.

Εργάστηκε στο παρελθόν ως υπάλληλος τραπέζης, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. «Στο τρένο» ο τίτλος του.

Διηγήματα της συλλογής έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Εξώπολις», «Ναύδετο» και «Πλανόδιον». Στις σελίδες του, ο λόγος των ανθρώπων σε επτά διηγήματα: Ιστορίες επιβατών που ταξιδεύουν στην αρχέγονη γραμμή Πύθιο Εβρου-Σταθμός Λαρίσης, παίρνουν αποφάσεις, ερωτεύονται, απελπίζονται, θυμούνται, σιωπούν ή εξομολογούνται. Ο άνθρωπος και οι διαδρομές του στον χώρο και τον χρόνο, ενώ σε δύο από τα διηγήματα ο Εβρος αποτελεί προνομιακό χώρο δράσης.

Και στο τελευταίο, όγδοο διήγημα το ίδιο το τρένο σε πρώτο πρόσωπο μιλάει για τις δικές του ιστορίες, ζητώντας να μνημειωθεί ο λόγος του λίγο πριν αποσυρθεί στο νεκροταφείο της σκουριάς και της λήθης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s